Przepisy

 PASTA ZE SŁONECZNIKA

Składniki:
  • 1 średnia drobno pokrojona cebula
  • 1/2 szklanki łuskanych nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej w proszku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • sól do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę udusić na oleju z 1 łyżką wody. Nasiona słonecznika gotować w wodzie około 10 minut. Ciepłe zmiksować z uduszoną cebulą i pozostałymi składnikami.
Smacznego :)
JABŁKOWE CHIPSY Z CYNAMONEM


Jabłkowe chipsy z cynamonem
Składniki:
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni.
W małej miseczce mieszamy ze sobą cynamon, cukier i gałkę muszkatołową. Z jabłek odcinamy górę oraz dół, a następnie za pomocą tarki lub obieraczki tniemy jabłko na cieniutkie plasterki, które skrapiamy sokiem z cytryny. Plasterki jabłka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy plasterek nakładamy odrobinę zmieszanych ze sobą przypraw i palcami wcieramy je w jabłko.
Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40-90 minut, w zależności od tego, jak grube były plasterki jabłka oraz jak mocno przypieczone chipsy chcemy uzyskać.

Smacznego :)

SAŁATKA Z CIECIORKI I "WEGAŃSKIEJ FETY"


Składniki:
  • 1,5 szklanki ugotowanej cieciorki, lub cieciorki z puszki, bez wody
  • 1/2 – 3/4 szklanki pokruszonej „fety z migdałów” 
  • 1 awakodo pokrojone w kostkę
  • 1 szczypiorek lub czerwona cebulka – posiekane
  • 1 pęczek kolendry (cilantro) – posiekany
  • 1 łyżka oleju
  • do smaku: sok z cytryny, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pokrojone składniki mieszamy doprawiając do smaku.

Smacznego :)

BUDYŃ JAGLANY


Składniki: 
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej* (najlepiej ugotować na mleku roślinnym)
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • mleko kokosowe lub migdałowe
  • szczypta soli i cardamonu
  • 1 banan
  • 2 łyżki karobu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składnki miksujemy w blenderze lub robocie kuchenym dolewając tyle mleka, aby uzyskać masę budyniową. Kaszę jaglaną doskonale się miksuje wtedy kiedy jest jeszcze gorąca. Najlepiej podawać ze świeżymi i suszonymi owocami np. goji berry, żurawiną, jagodami, rodzynkami, itd.


Smacznego :)

WIOSENNA PASTA Z FASOLI


Składniki: 
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego lub mleka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki ubotowanej (lub z puszki) białej fasolki
  • ok. 1 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1 pęczek zielonej części szczypiorku
  • 1 duża gałązka bazylii
  • 3 gałązki zielonej pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oleju z oliwek
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Do garnka wlewamy: 1/2 szklanki bulionu warzywanego, 1 łyżka agaru (możemy zrobić bez agaru, wówczas będzie to rodazaj pasty na chleb). Gotujemy ok. 5 min na małym ogniu i dolewamy do zmiksowanej zielonej masy. Zmiksowaną masę  zagotowujemy, wylewamy do foremki i odstawiamy do zastygnięcia.


Smacznego :)

KUSKUS Z KARMELEM I KRUSZONKĄ Z HERBATNIKÓW





Składniki:
  • 140 g Kaszy Kuskus Kupiec
  • 130 g cukru
  • 70 g słonego masła
  • sól
  • 1 l mleka
  • 30 g herbatników
  • 30g mąki tortowej 
Sposób przygotowania:
Przygotować karmel ze 100g cukru, masła, mleka i szczyptą soli.
Gotować kuskus przez 5 minut, aż zacznie pęcznieć. Następnie przełożyć go do salaterek lub pucharków. Odstawić do schłodzenia na ok. 2 godz. Pokruszyć herbatniki, wymieszać w misce z mąką, pozostałym cukrem i masłem (po 30 g). Zagnieść kruszonkę. Kruszonkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 8-10 min, aż się zrumienieni.
Przed podaniem posypać kuskus kruszonką.


Smacznego :)



 SER JAGLANY Z AMARETTO I WIŚNIAI



Składniki:
Spód:
200 g otrębów granulowanych z porzeczką KUPIEC
50 g miękkiego masła lub oleju kokosowego
50 mąki razowej
Masa:
180 g kaszy jaglanej KUPIEC
500 ml wody
100 g nerkowców
50 ml likieru amaretto
100 g miodu
Sposób przygotowania:
Składniki na spód wymieszać, wyłożyć dno tortownicy, piec ok 20 minut w 190 st. C. Ostudzić.W rondlu o grubym dnie zagotować wodę z kaszą jaglaną, przykryć i gotować na małym ogniu ok 50 minut, aż wchłonie wodę i będzie się rozpadać.
W międzyczasie zmielić nerkowce i zmiksować je z miodem i amaretto, następnie bardzo dokładnie zmiksować z ugotowaną kaszą. Masę przelać na podpieczony spód, pozostawić na 30 minut, następnie przykryć wierzch masy folią spożywczą i wstawić sernik do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc. Podawać z konfiturą wiśniową.


Smacznego :)

 KASZA JAGLANA Z GRUSZKĄ, BIAŁYM SEREM I ŻURAWINĄ


kasza jaglana z białym serem i żurawną 10 pomysłów na zdrowe śniadanie
Składniki:
  • kasza jaglana – 3 pełne łyżki
  • gruszka – sztuka średnia
  • ser twarogowy chudy- 50g (2 plastry)
  • żurawina suszona- pełna łyżka                      
  • masło – płaska łyżeczka
  • szczypta soli
  • cynamon lub mieszanka przypraw do jabłecznika (cynamon, skórka cytrynowa, goździki, imbir)
  • starty imbir – na czubek noża – niekoniecznie
  • łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Kaszę wysypać na sitko, przepłukać zimną wodą i wrzucić do małej ilości gotującej się wody. Dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu około 10 minut. Gruszkę pokroić w kostkę. Odłożyć kilka cząstek do dekoracji i skropić sokiem z cytryny by gruszka nie ściemniała.
Pozostałe cząstki gruszki przełożyć do drugiego garnka i razem z żurawiną poddusić w małej ilości wody (około 3-4 łyżek). Po 10 minutach gotowania kaszy, przełożyć kaszę do garnka z gruszką i żurawiną. Dodać przyprawy, imbir, masło i gotować jeszcze przez 2 minuty cały czas mieszając. Gdy kasza zmięknie, przykryć garnek pokrywką i pozostawić do całkowitego wchłonięcia wody przez ziarenka kaszy.
Kaszę z owocami przełożyć do miseczki dokładając rozdrobniony ser twarogowy – wymieszany z całością wygląda mniej apetycznie.
Na wierzchu dania ułożyć wcześniej odłożone cząstki gruszki.

Smacznego :)

NALEŚNIKI


Składniki:
  • 500 ml (2 szklanki) mleka 3,2%
  • 200 g (1 szklanka i 3 płaskie łyżki) mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy z solą do miski, wlewamy 250 ml mleka, wbijamy jajko. Całość roztrzepujemy, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. Wtedy wlewamy pozostałe mleko oraz olej. Mieszamy wszystko,aż składniki dokładnie się połączą.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewam chochelką ciasto naleśnikowe, w niewielkiej ilości, tak aby dno patelni było przykryte cienką warstewką ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron(obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia.

Smacznego :)

CIASTKA OWSIANE Z BAKALIAMI

Składniki:
  • 90g płatków owsianych
  • 120g mąki razowej
  • 50g otrębów pszennych
  • 200ml mleka/soku/wody
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • można dodać cukier, miód, syrop
  • dodatki (pestki z dyni, bakalie, wiórki kokosowe itp.) w sumie ok. 300 g
Sposób przygotowania:
Wymieszać wszystkie składniki. Uformować okrągłe ciastka. Piec w 160-170 stopniach przez ok.15-20 min.

Smacznego :)

CIASTECZKA Z KLEIKU RYŻOWEGO

Składniki:
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • szklanka cukru kryształu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 masła
  • 1/2 margaryny
  • opakowanie kleiku ryżowego
  • 3 łyżki kokosu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Żółtka, cukier kryształ i cukier waniliowy razem utarć. Ucierając dodawać powoli masło i margarynę. Po utarciu dodać cały kleik ryżowy, kokos i proszek do pieczenia. Białka ubić i wymieszać łyżką z masą. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok.15 min.

Smacznego :)

 KAKAOWE CIASTECZKA Z PŁATKÓW OWSIANYCH
Składniki:
  • 50 dag płatków owsianych
  • kakao
  • 25 dag cukru kryształu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • bakalie
Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane zrumienić lekko na suchej patelni. Gdy zaczną wydzielać zapach, odstawić je z ognia i ostudzić. Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu, dodać cukier kryształ, cukier waniliowy orazkakao. Wszystko dokładnie wymieszać.
2. Płatki wsypać do miski, wlać rozpuszczone składniki, wsypać proszek do pieczenia. Następnie roztrzepać jajko i wlać od miski. Wrzucić bakalie.
3. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Wstawić je na pół godziny do lodówki. Z ciasta formować małe kulki, układać je na blasze, lekko spłaszczyć łyżeczką. Piec 15 min. w temperaturze 200 stopni. Można dodać mniej cukru, bo ciasteczka są dość słodkie.

Smacznego :)

ZAPIEKANKA WARZYWNA Z KRUSZONKĄ Z KUSKUSU

Składniki:

  • 80 g Kaszy Kuskus Kupiec
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 pomidory
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży tymianek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 20 g masła
  • 40 g parmezanu

Sposób przygotowania:
Pokroić wszystkie warzywa w plasterki o grubości ok. 3-4 mm i ułożyć naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym.
Starty na tarce ząbek czosnku rozetrzeć w małej miseczce z oliwą. Przy pomocy pędzelka, posmarować warzywa oliwą z czosnkiem.
Posypać warzywa świeżym tymiankiem, doprawić do smaku i przykryć naczynie folią aluminiową.
Piec w temperaturze 120 stopni przez ok. 1 ½ godz.
W międzyczasie przygotować kuskus wg przepisu na opakowaniu i zostawić do ostygnięcia.
Schłodzony kuskus wymieszać z masło i parmezan tak, aby powstała kruszonka.
Posypać nią zapiekankę i piec jeszcze przez ok. 10 min. w temperaturze 180 stopni, aż do zrumienienia.
Podawać na ciepło.


Smacznego :)

RISOTTO ZWYCZAJNE
 
Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
  • 20 dkg grzybów
  • 1 czerwona paryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 1 korona brokuła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pierz, przyprawa warzywana

Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy w kostkę, podsmażamy z przyprawami partiami na gorącym oleju. Mają być delikatnie chrupiące.  Mieszamy z ugotowanym ryżem i zjadamy z ulubionymi surówkami.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz